Curățare ecologică și etichetare ecologică

Ce este eticheta ecologică a UE? Curățare ecologică și etichetare ecologică

 

Eco-Friendly Cleaning & Ecolabelling Eco-Friendly Cleaning & Ecolabelling
Iliana Botsi Technical Expert Diversey
Technical Expert Diversey Europe Nordic Countries
Jun 02, 2023

Eticheta ecologică a UE ajută la informarea consumatorilor din UE cu privire la produsele care îndeplinesc cele mai înalte standarde de sustenabilitate – citiți mai departe pentru a afla mai multe! 

 

Ce este eticheta ecologică a UE?

Etichetele ecologice reprezintă o parte esențială a modului în care consumatorii de produse de igienizare și de curățare pot verifica rapid și ușor calitatea unui produs, pe baza sustenabilității și calității acestuia. Acest lucru, la rândul său, îi ajută să facă alegeri cu privire la lucrurile pe care le cumpără din perspectivă ecologică.

Înființată de Comisia Europeană în 1992, obiectivul etichetării ecologice este de a identifica în mod specific produsele sau serviciile care au un impact redus asupra mediului în timpul ciclului lor de viață, susținând astfel mai bine sustenabilitatea. În prezent, Comisia menține schema prin intermediul Regulamentului (EC) nr. 66/2010.

De la înființare, reputația etichetelor ecologice a crescut, devenind un punct de referință pentru promovarea sustenabilității și furnizarea de informații clare și precise cetățenilor europeni. În industriile critice care produc produse la scară industrială, este un standard dificil de îndeplinit, dar incredibil de important de respectat.

Cunoscute și sub denumirea de „floarea” UE datorită designului lor distinctiv, etichetele ecologice echilibrează sustenabilitatea cu calitatea înaltă, astfel încât consumatorii să poată achiziționa fiind conștienți de faptul că produsele lor au un standard foarte înalt, și totodată sunt sustenabile. Aceasta este o parte din motivul pentru care dețin o reputație atât de puternică, în ciuda saturației etichetării ecologice care există în industrii precum produsele de igienizare, dintre care multe nu aplică aceleași standarde produselor lor.

Eu ecolabel certified cleaning product

Deși sunt voluntare, multe mărci caută să obțină etichetele ecologice ale Uniunii Europene datorită beneficiilor pe care le aduc în percepția mărcii. Legislația UE nu impune ca produsele să îndeplinească standardele, utilizând preferința publică ca un factor motivațional de conduită etică în producție, mai degrabă decât să impună reguli tuturor producătorilor.


Criteriile UE pentru eticheta ecologică

Comisia UE gestionează acum un vast catalog de etichete ecologice. În 2022, 87.485 de produse au obținut o etichetă, în 30 de țări din Europa și acoperă 24 de grupe de produse. De-a lungul timpului, au creat criterii destul de solide pentru validarea și acceptarea de noi produse și servicii în catalog.

 

Ce standarde trebuie să îndeplinească un produs pentru a obține o etichetă ecologică? 

Integritatea și standardele înalte ale procesului sunt vitale pentru încrederea consumatorilor, astfel încât cineva care întâlnește o etichetă ecologică, indiferent dacă se află în Marea Britanie sau oriunde altundeva în Europa, știe că produsul se ridică într-adevăr la standardele ecologice pe care ar trebui să le respecte. Comisia detaliază următoarele puncte ca garanții ale oricărui produs care poartă o etichetă ecologică europeană:

  • Calitate bună a produsului/serviciului 
  • Reducerea testării pe animale
  • Sănătos și/sau sigur
  • Impact redus asupra mediului, cu o orientare spre combaterea schimbărilor climatice
  • Procese de producție care sunt atât etice cât și sigure
  • Restricții chimice pentru substanțele periculoase

 

Când se aplică standardele etichetelor ecologice?

Aceste standarde nu se aplică doar unei părți a duratei de viață a produsului.

Producția este adesea percepută ca singurul proces relevant pentru a fi ecologic, dar sustenabilitatea unui produs se poate aplica și capacității sale de a fi reciclat sau eliminat în siguranță după epuizarea utilizărilor sale. Criteriile unei etichete ecologice UE includ fiecare pas al ciclului său de viață, de la materii prime până la eliminare:

  • Extracția, exploatarea sau cultivarea materiilor prime
  • Fabricarea și ambalarea unui produs
  • Distribuirea produsului
  • Utilizarea produsului 
  • Sfârșitul duratei de viață și eliminarea produsului

Acesta este elementul care face ca eticheta ecologică să fie atât de valoroasă și dificil de obținut.

Dar, privind procesul în sine, cum anume primește un produs eticheta ecologică, în primul rând?


Cum primesc produsele certificarea etichetei ecologice UE

În primul rând, nu orice produs se poate califica pentru o etichetă ecologică. 

La un nivel de bază, orice bun sau serviciu furnizat în cadrul Spațiului Economic European, în schimbul plății sau pus la dispoziție gratuit, se poate califica. 

Cu toate acestea, etichetele ecologice nu pot fi acordate medicamentelor, indiferent dacă acestea au aplicații umane sau veterinare. De asemenea, nu pot fi date produselor alimentare, băuturilor sau furajelor, deoarece comisia consideră că este un standard imposibil de garantat din cauza volumului acestor produse și a valorii reale pe care o etichetă ecologică o adaugă acestor tipuri de produse.

 

Cum organizează UE procesul de aplicare?

UE folosește părți terțe pentru a verifica produsele, alese de statele membre ale UE care selectează organisme din cadrul sistemelor lor guvernamentale, pentru a se asigura că procesul este consecvent și eficient. Producătorii trebuie să depună o cerere de intrare care este apoi examinată.

În ceea ce privește terții înșiși, acestora li se oferă atât drepturi de inspecție, cât și drepturi de certificare, astfel încât procesul este relativ uniform de la un stat membru la altul. 

Dacă un produs are origini în afara Spațiului Economic European, chiar și doar un element al materiilor prime utilizate pentru producerea acestuia, solicitantul are sarcina de a selecta un organism competent din țările în care produsul urmează să fie comercializat.

UE furnizează o listă detaliată a tuturor țărilor din Spațiul Economic European (în esență doar UE, plus Lichtenstein, Norvegia și Islanda), precum și a organismelor de inspecție relevante ale acestora.

 

Procesul de solicitare a etichetei ecologice a UE

Cererea inițială este în cea mai mare parte administrativă, cu formulare completate și depuse și cu documentația relevantă furnizată.

Sunt implicate unele taxe, inclusiv costurile de testare și evaluare a cererii.

Auditorii sunt implicați odată ce o declarație este validată și, dacă un produs îndeplinește standardele în timpul unei revizuiri independente, este furnizat un număr de înregistrare și eticheta ecologică poate fi inclusă pe ambalaj.

Există un element de monitorizare continuă, care include inspecții nespecificate ale oricăruia dintre elementele relevante ale duratei de viață a produsului, detaliate mai sus.


Curățarea sustenabilă și eticheta ecologică a UE

Pentru produsele de curățare și de igienizare, procesul de atingere a standardelor sustenabile de curățare înseamnă căutarea produselor cele mai biodegradabile, pe bază de plante sau din surse naturale.

Mărcile care au legătură cu industriile agroalimentare sunt ideale, deoarece produsele secundare ale unor ingrediente precum nucă de cocos, sfeclă de zahăr, porumb sau tărâțe de grâu nu conțin nimic artificial și, mai ales, niciuna dintre substanțele chimice periculoase, pe care etichetele ecologice le vizează în mod expres ca fiind inacceptabile.

Eticheta ecologică a UE este o insignă de onoare în industria produselor de igienă și curățare. În plus, eticheta ecologică a UE este o dovadă a angajamentului continuu atât față de standardele înalte ale produsului, cât și față de protecția ecologică, în special în procesul de furnizare a acestor produse altor întreprinderi, la scară globală.