Curățarea sustenabilă și diferența dintre produsele de curățare ecologice

Curățarea sustenabilă și produsele sustenabile explicate

Difference between green cleaning products Difference between green cleaning products
Antoine Rocourt Diversey
European Marketing Director Sustainable Development
Jun 02, 2023

Ce este curățarea sustenabilă?

 

Produsele de curățare sustenabile sunt produse de igienă care, de-a lungul ciclului lor de viață - de la materiile prime și utilizare, până la eliminarea ambalajului lor - nu lasă un impact durabil asupra mediului. Semnificația „sustenabilității” nu este la fel de simplă precum definiția sa de bază, mai ales în contextul produselor de curățare.

Mulți presupun că singurul lucru desemnat de acest termen este conservarea mediului natural, dar partea umană a producerii și a consumului de produse de curățare înseamnă că trebuie să existe un fel de echitate cu aceste produse. Este necesar ca utilizatorii să își poată permite din punct de vedere economic să acceseze aceste produse de curățare sustenabile, să știe că nu dăunează lumii naturale și, de asemenea, să poată fi siguri că producția acestor produse este protejată de probleme sociale precum drepturile muncii sau ale persoanelor.

Deci, pe scurt, există mai multe aspecte ale produselor de curățare sustenabile și ale adevăratei semnificații a acestui termen.

 

Recunoașterea produselor sustenabile  

Sustenabilitatea este un cuvânt la modă în zilele noastre și ceva aplicat în multe moduri diferite. Adesea asociem sustenabilitatea cu provocarea cheie de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Industriile din interiorul și din afara bunurilor de larg consum încearcă să echilibreze nevoia de a face vânzări și de a îmbunătăți imaginea mărcii cu schimbări pozitive semnificative în modul în care produsele lor sunt fabricate, consumate și eliminate.

Datorită naturii nebuloase a sustenabilității ca termen folosit de mărci, este necesar să știți la ce aspecte trebuie să fiți atenți.

 

Unele mărci folosesc termeni precum „natural” sau „organic” în marketing, care de obicei nu au reglementări integrate. Acești termeni pot face dificilă stabilirea exactă a standardelor pe care le îndeplinește produsul. A fi organic, de exemplu, nu înseamnă că un produs nu are efecte grave asupra mediului, în timp ce sustenabilitatea se referă mai direct la modul în care este fabricat un produs și modul în care ciclul său de viață lasă un impact redus sau neglijabil asupra mediului.
 

Atunci când căutați produse de curățare sustenabile puteți verifica ingredientele pentru anumite tipuri de substanțe.

Absența substanțelor SVHC (substanțe foarte îngrijorătoare), cum ar fi cromatul de sodiu sau sulfatul de cobalt, va indica faptul că un produs este cel puțin mai sigur pentru utilizator. Iată o listă completă de SVHC-uri.

Standardele verificate, cum ar fi eticheta ecologică a UE, garantează că produsul îndeplinește anumite standarde de „calitate superioară a mediului”, ceea ce oferă o modalitate ușoară de a le recunoaște, deși nu există nicio obligație pentru un produs de a se înscrie la o astfel de etichetă.

 

Practica face produsul

Produsele de curățare sustenabile pentru uz casnic ar trebui să fie asociate cu practici de curățare sustenabile pentru a minimiza impactul asupra mediului. Majoritatea produselor de curățare pe care vă veți baza conțin apă sau necesită adăugarea de apă, dar reducerea la minimum a utilizării apei ar trebui să fie punctul de referință în materie de sustenabilitate.

Exemple bune despre cum să faceți acest lucru includ respectarea instrucțiunilor de pe produse și utilizarea tehnicilor de curățare amănunțite la prima utilizare pentru a reduce procesele repetate.

Folosirea materialelor de calitate, cum ar fi cârpele din microfibră, ca înlocuitor pentru șervețelele sau prosoapele de hârtie de unică folosință, este o schimbare foarte simplă și convenabilă a practicilor care păstrează procesul de curățare sustenabil.

Sustainable cleaning microfibers

Mai important, ustensilele și cârpele de curățare de bună calitate fac procesul de curățare mai eficient. Dacă puteți procura cârpe din microfibră reciclate și reutilizabile, cu atât mai bine.

Este important să conștientizați ca există dezinformare ecologică (companii care nu acționează cu adevărat în mod sustenabil, dar pretind că o fac) și să faceți alegeri care au impact asupra regimurilor de curățare ale companiei Dumneavoastră care să îi permită să se alinieze celor mai bune practici de sustenabilitate.

 

Diferența dintre curățarea sustenabilă, prietenoasă cu mediul înconjurător și ecologică 

Am menționat cum curățarea sustenabilă este un termen la modă în industrie. Este însoțit de expresii similare, cum ar fi curățarea ecologică și curățarea prietenoasă cu mediul înconjurător, care nu sunt incluse în mod specific în standarde sau recunoscute de organismele de reglementare. Sunt, în esență, termeni de marketing.

  • Curățenie ecologică: se referă la un produs sau serviciu care este o alegere sănătoasă sau într-un fel benefică pentru persoană sau planetă. Totuși, fără o explicație mai specifică și mai concretă, aceasta rămâne o afirmație ambiguă.
  • Prietenos cu mediul înconjurător: Acest termen este, de semenea, puțin vag, dar implică o alegere „mai bună”, adică mai prietenoasă cu mediul, cu un impact redus.
  • Non-toxic: acest lucru se poate referi la un produs care nu conține nimic legat de efecte dăunătoare asupra sănătății, dar nu este reglementat și, prin urmare, nu poate fi considerat un termen valid. 
  • Organic & natural: Acești doi termeni sunt utilizați intens în toată industria curățeniei, dar pot fi confuzi dacă nu sunt justificați prin teste, standarde sau alte dovezi concrete.

 

Ce sunt certificările produselor de curățare sustenabile?

Există nenumărate certificări ale produselor de curățare sustenabile dintre care să alegeți, dar cele mai bune companii de curățare sustenabilă vor afișa cu mândrie aceste tipuri de sigilii pe produsele lor, ca semn al respectării depline a celor mai înalte standarde și al demonstrațiilor continue de produse de curățare sustenabile. 

ecolabel cleaning products

Eticheta ecologică a UE(™)

Eticheta ecologică a UE este cunoscută și sub denumirea de „floarea UE” și facilitează un standard european pentru produsele sustenabile. Pentru a primi eticheta ecologică a UE, produsele trebuie să îndeplinească criterii stricte și să treacă teste de conformitate, într-un proces verificat de un organism independent, responsabil în fața publicului.

Nordic Swan(™)

Nordic Swan este foarte asemănătoare cu eticheta ecologică a UE, dar este o schemă oficială de etichetare ecologică comună întregii regiuni nordice. 

EcoCert(™)

Certificarea Ecocert este o etichetă bine-cunoscută pentru produsele ecologice din întreaga lume - de toate tipurile, de la textile, agricultură, produse alimentare până la cosmetice organice și naturale.

Cradle-to-Cradle(™)

Cradle to Cradle Certified este un punct de referință recunoscut la nivel global pentru produse mai sigure și mai durabile, realizate pentru o economie circulară. Pentru a fi certificate, produsele sunt evaluate în funcție de performanța de mediu, de siguranță și socială.

 

Priviți dincolo de etichetă

Etichetele ecologice pot fi astfel o modalitate utilă de comunicare a acreditărilor de mediu ale unui produs într-o manieră simplă și credibilă.

Din păcate, nu există un set de criterii acceptat la nivel global. De asemenea, nu există scheme de etichetare ecologică pentru anumite tipuri de produse de curățare, precum dezinfectanții. Prin urmare, adoptarea unei politici doar de „etichetă ecologică” poate exclude produsele esențiale pentru igienă..

Și, la fel de important, produse perfect acceptabile și conforme ar putea fi excluse pur și simplu pentru că nu au o etichetă ecologică specifică, de exemplu, noile tehnologii care realizează curățarea prin mijloace inovatoare ar putea să nu fie certificate de schemele existente.

Deși este recunoscut rolul pe care îl joacă etichetele ecologice prin simplificarea unui mesaj uneori complicat, etichetele ecologice nu vor fi niciodată singurul obiectiv atunci când se dezvoltă sau se selectează produse durabile.

Angajamentul față de sustenabilitate depășește simpla certificare pentru a ajuta clienții să-și îndeplinească obiectivele mai largi de sustenabilitate. O chimie mai ecologică și mai sigură este crucială, dar la fel sunt și eficacitatea produsului, ambalarea, logistica și eliminarea deșeurilor.

Greenwashing înseamnă a face o afirmație de mediu care este nefondată (un neadevăr) sau irelevantă (o distragere a atenției). Este o exagerare a acreditărilor de mediu sau utilizarea unor terminologii precum „prietenos cu mediul” sau „sustenabil”, care sunt vagi și nu pot fi verificate. Adevăratele produse ecologice vor fi adesea certificate, vor fi etichetate în mod clar și vor oferi dovezi care să susțină afirmațiile făcute.

 

Cele mai bune produse de curățare sustenabile și prietenoase cu mediul 

Unele mărci sunt foarte dedicate standardelor lor de sustenabilitate și aleg să facă alegeri pozitive în toate aspectele modului în care produc și vând bunuri. Nu este surprinzător faptul că mulțe dintre ele au mare succes față de concurenții lor, deoarece consumatorii din ce în ce mai atenți la mediu caută acești furnizori. 

După cum am analizat, obiectivul nu este pur și simplu să credem marketingul pe cuvânt sau să presupunem că cele mai mari companii vor face alegerile corecte. Pentru a găsi produse de curățare sustenabile, care vor păstra planeta pentru generațiile viitoare, căutați etichete în care să aveți încredere și care sunt respectate în întreaga industrie, cum ar fi eticheta ecologică a UE, Nordic Swan sau Cradle-to-Cradle.

Același lucru este valabil și pentru expresiile pe care le vedeți pe ambalaj. Asigurați-vă că afirmațiile și cuvintele folosite sunt susținute de date concrete, de dovezi suplimentare sau de certificări independente.

Dacă știți ce să căutați și ce să puneți la îndoială, veți începe să recunoașteți aceste companii și veți putea contribui pozitiv la mediu în moduri semnificative prin practicile Dumneavoastră de curățare.