Omicron - Care sunt implicațiile variantelor SARS-CoV-2 și la ce ar trebui să fim atenți?

Timp de citire: 5 min.

Omicron Implications Diversey Blog Omicron Implications Diversey Blog
Melanie Rieser
EU Regional Marketing & Expert - Kitchen Care / Mechanical Ware Wash / Food Service
Jan 31, 2022

Omicron - Care sunt implicațiile variantelor SARS-CoV-2 și la ce ar trebui să fim atenți? 

 

Odată cu reapariția în mediul înconjurător a variantelor SARS-CoV-2 apar și noi îngrijorări cu privire la eficacitatea dezinfectanților de suprafețe și de mâini în cazul acestor variante ale virusului. În prezent, Omicron înlocuiește cele mai relevante mutații anterioare ale virusului în mediul înconjurător, așadar, în acest articol, vom analiza pe scurt unele dintre cele mai frecvente întrebări despre mutații, transmitere, Omicron și eficacitatea dezinfectanților. 

 

Context și mutații virale

Virusurile SARS-CoV-2 sunt virusuri ARN cu catenă pozitivă care provoacă boala COVID-19 la animale și la oameni. Pandemia de COVID-19 a crescut gradul de conștientizare cu privire la riscurile asociate mutațiilor virale, acestea nefiind, de fapt, deloc neobișnuite și întâlnindu-se cu regularitate la virusuri (așa cum se întâmplă în cazul SARS-CoV-2). În timpul replicării, materialul genetic suferă frecvent modificări, iar, în majoritatea cazurilor, aceste modificări nu au aproape nicio influență asupra modului în care funcționează virusurile. Totuși, în cazuri rare, modificările sunt în avantajul lor, ceea ce favorizează răspândirea tot mai mare a acestor variante.

OMS, în cooperare cu alte organisme, monitorizează așa-numitele „variante care determină îngrijorare”. Acestea se caracterizează, spre exemplu, prin capacitatea îmbunătățită de a ocoli protecția imunitară sau prin capacitatea de transmitere a virusului.

Potrivit OMS, mutațiile care determină actualmente îngrijorare sunt mutațiile variantelor Delta (B.1.617.2), Omicron (B.1.1.529), Alpha (B.1.1.7), Beta (B.1.351) și Gamma (P.1) .

Mutațiile variantei Gamma (P.1) se numără printre variantele  SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

 

Omicron: Actualizare OMS din 26 noiembrie 2021:

Transmiterea

Nu este clar dacă varianta Omicron este mai transmisibilă în comparație cu alte variante, însă, într-adevăr, în unele țări înlocuiește alte variante. Totuși, aceasta nu înseamnă că este mai transmisibilă, deoarece se poate transmite și din alte motive.

Amploarea bolii

Nu este clar dacă varianta Omicron provoacă forme mai grave ale bolii. În țările în care este detectată varianta, există mai multe cazuri de infectări și spitalizări, însă acest lucru se poate datora și creșterii, în general, a ratelor de infectare, care nu sunt cauzate în mod specific de varianta Omicron.

Protecția împotriva infectării și a consecințelor grave

Vaccinurile actuale par să protejeze împotriva formelor grave ale bolii și a decesului, dar analiza oficială va dura câteva săptămâni. Până la sfârșitul anului sunt așteptate rapoarte de la Pfizer și Moderna.

Reinfectarea

Potrivit analizei inițiale, persoanele nevaccinate care au fost infectate anterior (și care au deci o anumită imunitate naturală) au șanse mai mari să se infecteze cu Omicron decât persoanele vaccinate, aceasta fiind însă o evaluare preliminară și nu o analiză oficială a datelor, analiză ce va dura mai multe săptămâni.

Detectare

Testele PCR actuale detectează în continuare varianta Omicron în probele clinice cu o precizie ridicată. Nu este recomandată modificarea testelor.

 

SARS-CoV-2 - Transmitere

În timp ce transmiterea virusului în mediul înconjurător prin intermediul mâinilor sau al suprafețelor este considerată o cale secundară de transmitere comparativ cu infectările prin picături de secreții respiratorii, aproximativ 10 % dintre infectările cu SARS-CoV-2 au loc prin contactul cu mâinile sau suprafețele contaminate (Ferretti, 2020).

 

Dezinfectanții de mâini și suprafețe pe bază de alcool sunt eficienți împotriva noilor variante SARS-CoV-2?

Dezinfectanții chimici (de mâini și suprafețe) acționează, în principal, prin distrugerea învelișului lipidic. Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă igienizarea frecventă a mâinilor și utilizarea de dezinfectanți aprobați de guvern pentru a reduce riscul de transmitere a SARS-CoV-2 în mediul înconjurător.

Intellicare Hand Soap Dispenser Patented Hybrid Technology

În pofida îngrijorărilor potrivit cărora noile variante ale virusului SARS-CoV-2 sunt mai ușor transmisibile, în prezent, dezinfectanții de suprafețe aprobați și dezinfectanții pe bază de alcool recomandați sunt considerați la fel de eficienți împotriva acestor noi variante. Practicile actuale în materie de sănătate publică, inclusiv igienizarea mâinilor cu IntelliCare și curățarea și dezinfectarea suprafețelor dure cu Enhanced, ar trebui menținute până când devine evident că este necesară o ajustare a măsurilor.

 

Referințe

 

Utilizați produsele biocide/dezinfectanții în condiții de siguranță. Citiți întotdeauna eticheta și informațiile despre produs înainte să îl utilizați.

 

Vă rugăm să contactați reprezentantul local Diversey pentru mai multe informații cu privire la soluțiile disponibile în țara dumneavoastră.