Amprenta de carbon în curățarea profesională: ce trebuie să cunoașteți

Timp lectură: 8 min.

Carbon footprint in professional cleaning: read the blog article Carbon footprint in professional cleaning: read the blog article
Antoine Rocourt Diversey
European Marketing Director Sustainable Development
Jun 02, 2023

In discuțiile despre încălzirea globală și eforturile noastre de a face ceva în acest sens, majoritatea oamenilor se referă la amprenta de carbon a activităților lor, la lucrurile pe care le fac și la produsele pe care le folosesc. Ce înseamnă însă amprenta de carbon? Ce este inclus în acest termen?

În acest articol, vă vom împărtăși importanța încălzirii globale și valoarea amprentelor de carbon și a evaluărilor ciclului de viață. Veți găsi exemple din industria de curățare și igienă, aplicabile în operațiunile Dumneavoastră de curățare. 

 

Amprenta de carbon: importanța încălzirii globale 

Gazele cu efect de seră (GES) sunt gaze capabile să absoarbă radiația de undă lungă (căldura) care se reflectă de pe suprafața Pământului. Apoi reflectă această radiație înapoi pe Pământ. Dacă nu ar exista gaze cu efect de seră în atmosfera noastră, Pământul ar fi prea rece pentru viață, așa cum știm că există. Cu toate acestea, pe măsură ce se ard mai mulți combustibili fosili și se eliberează alte gaze cu efect de seră, atmosfera este capabilă să absoarbă mai multe radiații și astfel se încălzește. Acest lucru este cunoscut sub numele de efect de seră (același mecanism ca și în sere) și are loc la scară globală. 

În 2014 a fost publicat un raport privind schimbările climatice, bazat pe dovezi științifice pe termen lung. Conform acestuia, creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră (și acestea nu sunt doar dioxidul de carbon (CO2), ci și alte gaze, cum ar fi metanul, protoxidul de azot și altele) în ultimii 100 de ani a fost cauzată în principal de activitățile oamenilor.

 

Fapte cheie despre încălzirea globală

  • Atât US EPA, cât și Comisia UE susțin că creșterea CO2 a fost aproape de 50% de la epoca revoluției industriale.
  • Companiile de combustibili fosili și produsele lor au emis mai multe emisii în ultimii 30 de ani decât în cei 237 de ani anteriori anului 1988.
  • Doar 100 de companii au fost sursa a peste 70% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră din 1988 – anul în care a fost înființat Grupul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice. Acest lucru rezultă dintr-un raport din 2017 al organizației non-profit de mediu CDP​​​​​.
  • CDP a constatat, de asemenea, că emitem cu 40% mai mult pe an decât în 1990.
  • UE își propune să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050 – o economie cu emisii nete de gaze cu efect de seră zero. Acest obiectiv se află în centrul Pactului Verde European.
Impactul amprentei de carbon infografic

Ce înseamnă amprenta de carbon? 

Carbonul este o prescurtare pentru toate diferitele gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. Amprenta este o metaforă a impactului total pe care îl are un lucru. Prin urmare, termenul de amprentă de carbon este o prescurtare pentru a descrie cea mai bună estimare pe care o putem obține a impactului complet al schimbărilor climatice cauzate de ceva - de o activitate, un articol, un stil de viață, o companie, o țară sau chiar întreaga lume.

Emisiile vin în diferite forme și formate, deoarece emisiile rezultate din recoltarea materiilor prime sunt foarte diferite de emisiile rezultate din producerea energiei electrice. Încercăm să unim aceste emisii diferite în numere acționabile. Aceasta înseamnă că diferitele emisii care provoacă același impact sunt convertite într-o singură unitate. Acest „Potențial de încălzire globală” este exprimat în kg echivalent CO₂ (kg CO₂-eq). Alte emisii de gaze cu efect de seră decât emisiile de carbon (CO₂) pot provoca, de asemenea, schimbări climatice, cum ar fi metanul (CH₄) sau gazul de râs (N₂O). Echivalentul CO2 este o măsură metrică utilizată pentru a compara emisiile de la toate aceste diferite gaze cu efect de seră pe baza potențialului lor de încălzire globală (GWP), prin conversia cantităților de alte gaze în cantitatea echivalentă de dioxid de carbon cu același potențial de încălzire globală. 

 

Ce este inclus și ce nu este inclus în amprenta de carbon?

Cel mai frecvent abuz al expresiei „amprentă de carbon” este ignorarea unora sau chiar a majorității emisiilor cauzate, indiferent de activitatea sau de elementul discutat. De exemplu, multe site-uri web cu calculatoare de carbon online vă vor spune că amprenta Dumneavoastră de carbon este de o anumită dimensiune, pe baza consumului de energie la domiciliu și a obiceiurilor personale de călătorie, ignorând totuși toate celelalte bunuri și servicii pe care le achiziționați.

În mod similar, o companie en-gros de produse alimentare ar putea pretinde că și-a măsurat amprenta de carbon, dar, făcând acest lucru, a luat în considerare numai biroul, depozitul și mașinile sale, ignorând emisiile mult mai mari cauzate de producătorii de alimente.

Aceste tipuri de amprente de carbon sunt de fapt mai degrabă „amprentele degetelor” de carbon – nu oferă imaginea completă.

 

Importanța distincției dintre emisiile „directe” și „indirecte”

O mare confuzie în jurul amprentelor se reduce la distincția dintre emisiile „directe” și „indirecte”. De exemplu, adevărata amprentă de carbon a condusului unei mașini include nu numai emisiile care ies din țeava de eșapament, ci și toate emisiile care au loc atunci când uleiul este extras, expediat, rafinat în combustibil și transportat la benzinărie, ca să nu mai vorbim de emisiile substanțiale cauzate de producerea și întreținerea autoturismului.

 

Distingem diferite tipuri de emisii și domenii de aplicare

Emisiile directe sau „domeniul de aplicare 1” provin din surse care se află chiar la locul care produce un produs sau furnizează un serviciu. Un exemplu pentru industrie ar fi emisiile legate de arderea combustibilului la fața locului.

Emisiile din domeniul de aplicare 2 sunt cele legate indirect de energia electrică achiziționată, de căldura și/sau de aburul utilizat la fața locului, de exemplu:

  • Transport de materiale/combustibili
  • Orice energie utilizată în afara unității de producție
  • Deșeuri produse în afara unității de producție
  • Orice proces sau tratament la sfârşitul ciclului de viaţă
  • Transportul produselor și al deșeurilor
  • Emisiile care sunt asociate cu vânzarea produsului.

Emisiile din domeniul de aplicare 3 sunt toate celelalte emisii indirecte derivate din activitățile unei organizații, dar din surse pe care nu le dețin sau nu le controlează.

Standardul de contabilitate și raportare al lanțului valorii corporative (Scope 3) al Protocolului GHG permite companiilor să evalueze impactul întregului lanț valoric asupra emisiilor și să identifice unde să își concentreze activitățile de reducere.

Companii ca noi, Diversey, se confruntă cu provocarea de a face față unor situații complexe, cum ar fi producția unui portofoliu larg de produse în aceeași fabrică sau fabrici, care apoi sunt expediate în diferite locații de pe glob. Ce parte din emisiile totale este atribuită fiecărui produs? Singura modalitate practică de a gestiona acest lucru este atribuirea proporțională și, probabil, cea mai bună este atribuirea în funcție de volum.

Infografic gratuit

Pași rapizi pentru a vă îmbunătăți amprenta de carbon de curățare profesională

Descărcați acum infograficul

 

Potențialul de încălzire globală este esențial, dar nu este singura categorie de impact asupra mediului 

Analiza ciclului de viață (ACV) oferă un cadru pentru măsurarea impactului, de exemplu, al unui produs. ACV evaluează diverse aspecte ale impactului asupra mediului, în funcție de metoda ACV aplicată. GES este doar una dintre categorii. Există mai multe metode ACV:

  • Așa-numita metodă CML (Centrum Voor Milieuwetenschappen, institutul Facultății de Științe a Universității din Leiden) este metodologia pe care o folosim cel mai mult. Se concentrează pe o serie de categorii de impact asupra mediului exprimate în termeni de emisii în mediu.
  • TRACI (Tool for the Reduction and Assessment of Chemical and Other Environmental Impacts) este o metodă dezvoltată de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din S.U.A. și este folosită în principal în S.U.A. 
  • Pe lângă ACV, există PEF (Product Environmental Footprint) realizată de către UE. Metodologia PEF este foarte asemănătoare cu o Analiza a Ciclului de Viață (ACV), dar PEF va fi mai strictă în regulile sale decât o ACV normală datorită regulilor specifice categoriei industriale. În plus, așa cum au fost definite și stabilite de Comisia Europeană, evaluările PEF vor fi mai comparabile și mai potrivite pentru evaluarea comparativă a produselor și/sau a serviciilor decât ACV-urile anterioare. Cu toate acestea, PEF este încă o lucrare în curs de desfășurare.

Dacă doriți să evaluați ciclul de viață al unui produs, trebuie să definiți în ce constă de fapt acel ciclu de viață. Limita sistemului definește ce procese vor fi incluse sau excluse din sistem; adică ACV-ul. 

  • Cradle to Grave: include lanțul de producție a materialelor și al energiei și toate procesele, de la extracția materiilor prime, trecând prin faza de producție, transport și utilizare, până la tratarea produsului la sfârșitul vieții.
  • Cradle to Gate: include toate procesele, de la extracția materiei prime pana la faza de productie (poarta fabricii); utilizat pentru a determina impactul asupra mediului al producerii unui produs. 
  • Gate to Grave: include procesele de la fazele de utilizare și de sfârșitul vieții (totul post-producție); se folosește pentru a determina impactul asupra mediului al unui produs odată ce acesta iese din fabrică. 
  • Cradle-to-cradle este o variantă a cradle-to-grave, schimbând stadiul deșeurilor cu un proces de reciclare care îl face reutilizabil pentru un alt produs, în esență „închiderea buclei”. Acesta este motivul pentru care este denumită și reciclare în circuit închis.

Analiza Ciclului de Viață este o activitate intensivă de date, consumatoare de timp, cu compilarea și evaluarea tuturor intrărilor și ieșirilor și a potențialelor impacturi asupra mediului ale unui sistem de produs pe durata de viață a unui produs.

Instrumente software precum Ecoinvent, GaBi sau SimaPro combină software de modelare și raportare a Analizei Ciclului de Viață și baze de date de conținut cu instrumente intuitive de colectare a datelor și de raportare pentru a ajuta la compararea scenariilor de impact. Peste o mie de substanțe sunt clasificate și caracterizate în funcție de măsura în care contribuie la o listă de categorii de impact asupra mediului. Încă necesită expertiză tehnică și experiență specifică pentru a finaliza un studiu ACV complet.

 

Exemple practice din industria de curățare și igienă

Produse de curățare super-concentrate

Cu toții simțim intuitiv că concentrarea crescută a produselor de curățare lichide va îmbunătăți sustenabilitatea, deoarece reduce cantitatea de material de ambalare și cantitatea de substanță chimică transportată de la producție la depozit și la locația de utilizare finală. 

Se vede asta în amprenta lor de carbon? Da, se vede. Dar graficul de mai jos (*) ilustrează, de asemenea, importanța înțelegerii a ceea ce comparăm.

Aici unitatea funcțională este în primul rând un caz de produs. Dacă ne uităm la amprenta de carbon a unui caz de preparat gata de utilizare (RTU) vs un concentrat, produsul RTU are o amprentă mult mai mică. Acest lucru se datorează faptului că RTU are multă apă și niveluri mai scăzute de ingrediente. Trebuie să aveți grijă să nu trageți concluzia greșită că RTU este produsul mai bun.

 

Oxivir disinfectant carbon fooprint

Când analizăm aceste două soluții cu o unitate funcțională diferită, rezultatele se inversează. În loc să măsuram amprenta de carbon a unei cutii de produs, am stabilit unitatea funcțională la 1 metru pătrat de suprafață curățată eficient. În această situație, amprenta de carbon a substanțelor chimice este identică, dar impactul ambalării, producției, distribuției și eliminării este mai negativ pentru produsul RTU.    

 

Concentrated disinfectant carbon fooprint

Multe companii ar dori să cunoască amprenta de carbon pe cutie de produs, deoarece aceste rezultate ar fi necesare pentru evaluările din domeniul de aplicare 3 atunci când suprafața totală curățată nu este cunoscută. Aceste rezultate, totuși, pot induce în eroare dacă se încearcă identificarea soluției cu cea mai mică amprentă de carbon. Prin urmare, Diversey recomandă întotdeauna utilizarea „curățării eficiente” (de exemplu, pe zonă curățată) ca unitate funcțională pentru o comparație semnificativă.

 

Produse ecologice și certificate ecologice

Curățarea ecologică certificată poate fi definită ca utilizarea de produse și metode de curățare care sunt autorizate de o terță parte pentru a îndeplini anumite criterii de mediu și siguranță. Pentru a putea vorbi de o curățare ecologică, produsele trebuie să îndepărteze eficient poluanții și ingredientele periculoase, fără a compromite performanța. Iau în considerare soarta substanțelor chimice și materialelor utilizate în timpul procesului și potențialele daune aduse mediului, dar nu înseamnă a priori că aceste produse au un potențial de încălzire globală semnificativ mai scăzut. Depinde și de concentrarea utilizării, ambalare etc.

În graficul de mai jos (*), puteți observa că beneficiul certificării ecologice este mai mic decât beneficiul creșterii concentrației produsului. Materiile prime și ingredientele petrochimice au un potențial ridicat de încălzire globală. Înlocuirea lor cu ingrediente „naturale”, regenerabile, va ajuta atâta timp cât ingredientele provin din deșeuri agricole sau alimentare. Dacă culturile agricole sunt cultivate în mod special pentru producerea acestor ingrediente (și astfel concurează cu producția de alimente), atunci impactul total al acestui proces este mult mai mare decât utilizarea ingredientelor petrochimice. Prin urmare, este esențial să înțelegem sursa materiilor prime din produse. Întregul beneficiu al potențialului de încălzire globală provine din diferența dintre sursele ingredientelor folosite în produs.

 

Natural based cleaning products carbon footprint

Ambalarea produselor de curățare

Nimeni nu neagă marile probleme pe care le avem cu deșeurile de plastic. Nu că plasticul ar fi chiar atât de rău, dar este rău pentru că folosim mult plastic o singură dată și apoi îl aruncăm.

Utilizarea plasticului post-consumator reciclat (PCR) reduce potențialul de încălzire globală (GWP) al unui produs. Tabelul (*) de mai jos arată clar acest lucru. Beneficiul total pentru un produs depinde însă de contribuția componentei ambalajului la potențialul total de încălzire globală al produsului respectiv. Este logic să treceți la plastic PCR cu produse gata de utilizare (RTU) în sticle cu pulverizator. Beneficiul asupra potențialului de încălzire globală al produselor concentrate în ambalaje de 1L sau 5L este neglijabil. Cu toate acestea, încă ajută, desigur, la reducerea problemei noastre globale a deșeurilor.

 

Cleaning product PCR packaging

Amprenta de carbon în curățarea profesională - concluzii principale

  • Înțelegeți amploarea amprentei Dumneavoastră și ce este/nu este inclus
  • Potențialul de încălzire globală este esențial, dar nu este singura categorie cu impact asupra mediului
  • Folosiți „curățarea eficientă” ca unitate pentru comparațiile potențialului de încălzire globală
  • Produsele „naturale” au un potențial de încălzire globală mai scăzut dacă ingredientele provin din deșeuri
  • Utilizați produse de curățare concentrate, ambalate în sticle din PCR reîncărcabile, cu declanșare prin pulverizare

 

Referințe

https://www.cdp.net/en

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en

https://co2living.com/what-is-a-carbon-footprint-updated-2021/

https://ecochain.com/knowledge/impact-categories-lca/

(*) Calculele se bazează pe produse Diversey

 

 

V-a plăcut această lectură?

Vedeți mai mult!

Urmăriți videoclipul de prezentare detaliat (22 de minute)