Spălarea automată a articolelor din plastic reutilizabil: Cele mai bune practici pentru operatorii de servicii alimentare
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă planeta noastră este creșterea rapidă a cantității de deșeuri din plastic.
Iată câteva fapte cheie:
- Producția de deșeuri din plastic a crescut brusc de la 50 de milioane de tone în 1980 la 300 de milioane de tone în 2015, ceea ce reprezintă o creștere de 500% (1).
- Doar 14% din toate deșeurile din plastic sunt reciclate (2).
- Obiectele din plastic de unică folosință, precum tacâmurile, farfuriile, paharele și recipientele pentru mâncare, reprezintă 50% din deșeurile marine de pe plajele UE și constituie o amenințare gravă pentru oceane și viața marină (3).
- Oamenii de știință prezic că, până în 2050, în oceane vor exista mai multe deșeuri din plastic decât pești (4).
Abordarea provocărilor legate de deșeurile din plastic și interdicția UE pentru plasticul de unică folosință
În iunie 2019, Uniunea Europeană a emis Directiva 2019/904 privind plasticul de unică folosință (SUP), pentru a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului (5). Această directivă interzice vânzarea anumitor articole din plastic, încurajează producătorii să se concentreze pe reutilizare și pe o mai bună gestionare a deșeurilor și obligă statele membre să raporteze progresul lor Comisiei Europene.
Ca urmare a Directivei SUP, statele membre ale UE au început să modifice legile locale, care cer operatorilor de servicii alimentare să treacă de la plasticul de unică folosință la vesela reutilizabilă, care are un impact semnificativ mai redus asupra mediului. O meta-analiză a șase studii LCA arată că, dacă obiectele reutilizabile din plastic sunt spălate de cel puțin zece ori, acestea au un impact mai mic asupra mediului decât cele de unică folosință (6).
Pași pentru operatorii de servicii alimentare în adoptarea articolelor reutilizabile
Tranziția de la plasticul de unică folosință la articolele din plastic reutilizabil poate fi o provocare pentru operatorii de servicii alimentare. Aceștia trebuie să:
- Selecteze tipul potrivit de articole din plastic.
- Gesticioneze logistica colectării, spălării și depozitării articolelor în spații limitate.
- Organizeze operațiuni de spălare a articolelor din plastic reutilizabile, fie la fața locului, fie externalizat într-o locație centralizată.
- Aleagă cele mai bune produse de curățare pentru a asigura că obiectele sunt igienic curate și sigure pentru reutilizare.
Soluție inovatoare pentru spălarea automată pentru asigurarea igienei articolelor din plastic reutilizabile
Diversey poate sprijini clienții în luarea acestor decizii prin recomandări de bune practici. În plus, Diversey oferă o soluție mecanică completă și rentabilă pentru spălarea veselei reutilizabile din plastic, care este mai dificil de curățat și uscat decât vesela convențională.
Proprietățile de uscare ale veselei din plastic reprezintă o provocare semnificativă, adesea rezultând în umiditate reziduală, care poate deveni un risc igienic. Uscarea eficientă nu doar că reduce riscurile igienice, dar crește și eficiența operațională în serviciile alimentare.
Noua soluție Diversey include:
- Suma PolyWash L56R, un detergent puternic pentru spălarea automată a articolelor reutilizabile din plastic, eficient în îndepărtarea murdăriei uscate și a mirosurilor, prevenind spălările repetate costisitoare și pierderea productivității, în timp ce prelungește durata de viață a veselei din plastic.
- Suma PolyDry A9, un agent de clătire concentrat și neutru, care reduce semnificativ timpul de uscare, fără a lăsa urme de umiditate pe veselă și fără a lăsa dungi. Aceasta reduce riscurile igienice, scurtează timpul ciclurilor, munca și/sau energia și permite stivuirea rapidă a veselei.
Ca rezultat, clienții pot îmbunătăți experiența meselor pentru oaspeți prin veselă impecabilă, fără pete și mirosuri neplăcute, asigurând protecția mărcii și liniștea sufletească.
Pentru mai multe informații, contactați Diversey.
References
1 Single Use Plastics; A roadmap to Sustainability. United Nations Environmental Programme, 2018
2 World Economic Forum (2016). The New Plastic Economy. Rethinking the future of plastics. January
3 Turning the tide on single-use plastics – Publications Office of the EU (Europe.eu)
4 More plastic than fish by 2050 – Youtube
5 Single-Use Plastic Directive 2019/904 (SUP)
6 Single-use plastic tableware and its alternatives. Recommendations from Life Cycle Assessments
https://www.lifecycleinitiative.org/wp-content/uploads/2021/03/UNEP-D001-Tableware-Report_Lowres.pdf