În fiecare an, un hotel tipic cu 400 de camere generează între două și trei tone de lenjerii uzate – așternuturi, fețe de pernă, prosoape, fețe de masă, uniforme pentru personal, precum și altele similare. Între două și trei tone. Este o cantitate enormă de lenjerii. Pentru echipa Diversey de Responsabilitate socială corporativă (RSC), aceasta reprezintă însă și o mare oportunitate.
Linens for Life are un obiectiv simplu, dar puternic: ajutarea persoanelor nevoiașe sau expuse la risc, cu sprijin de la Diversey și partenerii săi din domeniul hotelier. Prin intermediul acestui program, multe familii dintr-o comunitate au posibilitatea să își câștige traiul transformând lenjeria la care renunță hotelurile în obiecte noi și utile pe care le pot vinde, ajutându-le astfel să obțină un venit. De asemenea, în loc să trimită aceste lenjerii la groapa de gunoi sau la incineratoarele de deșeuri, hotelurile pot recicla lenjeriile de care nu mai au nevoie într-un mod care contează cu adevărat, ajutând persoane defavorizate, cum ar fi oameni care au pierdut tot în urma unui dezastru natural, refugiați, femei salvate din situații de trafic de carne vie sau abuz familial, și nu numai.
„Scopul programului Linens for Life este să ofere mijloace de trai comunităților locale, transformând în mod creativ lenjeriile uzate în articole pe care le pot vinde,” declara Stefan Phang, fondatorul proiectului.
Persoanele care participă la acest program primesc instruire de bază în domeniul croitoriei și utilizarea mașinilor de cusut donate de Diversey. O organizație de caritate locală este instruită pentru a gestiona programul. După instruire, participanții pot lucra pentru a da o viață nouă lenjeriilor donate de hoteluri. Articolele create includ sacoșe și îmbrăcăminte simplă, care sunt apoi vândute pentru a obține un mic venit pentru persoanele care le-au confecționat.
Până în prezent, Diversey a lansat peste 80 de proiecte Linens For Life în 33 de orașe din Asia, Orientul Mijlociu și Africa. Lenjeriile uzate colectate de hotelurile participante sunt distribuite de Diversey către organizații neguvernamentale și comunități locale pentru a fi refolosite sau reciclate. Aceste proiecte au oferit moduri sustenabile de câștigare a existenței unui număr de aproximativ 1.700 de persoane.
Când a izbucnit pandemia de COVID-19 și a fost clar că exista un deficit de măști faciale în multe locuri, s-a lansat imediat Linens For Life pentru producerea de măști. Programul s-a numit simplu Linens For Life Face Masks (L4LFM).
Programul L4LFM oferă măști gratuite, produse din lenjerii scoase din uz de hoteluri (dar curate și igienizate), persoanelor nevoiașe și defavorizate, care trăiesc în condiții precare, și anume persoane fără adăpost, care trăiesc pe stradă, în cartierele sărace din proximitatea gropilor de gunoi sau chiar din interiorul orașelor, în cimitire sau tabere de refugiați. Acești oameni sunt recunoscători pentru măștile gratuite primite pentru ei și familiile lor. Majoritatea sunt muncitori zilieri care, din cauza carantinei impuse de autorități, se regăsesc în imposibilitatea de a-și părăsi casele pentru a lucra. Cu economii reduse, dacă le au. Bazându-se pe acte de caritate pentru nevoile de zi cu zi. Cu puținii bani de care dispun, acești oameni trebuie să aleagă între a-și cumpăra măști sau mâncare
Lenjeriile din hoteluri se numără printre cele mai bune 5 materiale din care se pot confecționa măști reutilizabile și lavabile, conform unui studiu realizat pe 30 de materiale din care se produc măștile faciale. Acest studiu arată că lenjeriile de pat filtrează 90% din particulele de 1 micron, protejând persoanele de bacterii, praf și anumite virusuri.
Programul L4LFM a fost lansat până acum în 25 de orașe din 12 țări. Din martie 2020, s-au confecționat 750.000 de măști faciale care au fost oferite celor care duc lipsă de măști.
„Cred cu tărie că oamenii nu doresc acte de caritate, ci să muncească. Când le putem oferi surse de venit, sunt fericiți și au siguranța că pot câștiga bani și crea valoare. Proiectul se axează pe protecție socială și de mediu, precum și pe igienă. De aceea l-am numit Linens for Life. Reprezintă viață și un mod de câștigare a existenței.”