Prevenirea epidemiilor
Virusul Ebola

Thumbnail Thumbnail

Virusul Ebola este un virus încapsulat care provoacă boala virală Ebola (BVE). Prima apariție a virusului a fost în 1976, iar până în prezent epidemiile au izbucnit numai în Africa. Nu se cunoaște foarte clar modul de apariție a virusului, dar dovezile de până acum arată că virusul este transmis de liliecii frugivori (Megachiroptera). Contactul cu un animal infectat (mușcătură sau contact cu fluide corporale sau organe) provoacă transmiterea inițială de la animal la om. Transmiterea de la om la om poate apărea prin contact direct cu sângele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate sau contact direct cu obiecte contaminate cu secreții infectate. Virusul pătrunde în organism prin leziuni la nivelul pielii sau mucoase.

 

Transmitere

Există păreri conform cărora BVE nu se transmite pe calea aerului, apei sau alimentelor gătite. Consumul de lapte crud, carne crudă sau organe crude ale unui animal infectat se pare că ar putea fi o potențială sursă de infectare la oameni. Toate alimentele (în special carnea) trebuie să fie bine gătite pentru a preveni riscul de transmitere. Epidemiile anterioare de BVA au prezentat transmitere la membrii familiei, prieteni și personalul medical din proximitatea persoanelor infectate. Se crede că transmiterea intervine în urma contactului apropiat cu secreții infectate atunci când persoana bolnavă este transportată sau la manipularea cadavrului ulterior decesului, prin expunere similară la fluidele corporale infectate.

 

Transmiterea de la om la om se pare că intervine prin:

  • Contact cu sângele sau secrețiile persoanei infectate (contact direct) în viață sau ulterior decesului
  • Expunere la ace, bandaje, îmbrăcăminte contaminate sau alte obiecte infectate (contact indirect) din mediu

 

Contagiozitatea

În timp ce o persoană infectată trebuie să prezinte simptome ale BVE pentru a fi contagioasă, persoanele care se vindecă de BVE pot transmite virusul Ebola pentru o perioadă de timp necunoscută, prin intermediul fluidelor corporale, chiar și ulterior dispariției simptomelor. Persoanele sunt considerate contagioase atât timp cât sângele sau fluidele corporale prezintă virusului, ceea ce poate dura până la 8 săptămâni conform dovezilor limitate din epidemiile anterioare.