Prevenirea epidemiilor
Virusul urlian

Thumbnail Thumbnail

Oreionul este o boală contagioasă cauzată de virusul urlian. Oreionul debutează în general cu câteva zile de febră, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseală și inapetență, urmate de umflarea glandelor salivare. Orice persoană neimunizată în urma bolii sau vaccinării poate face oreion.

 

Transmiterea

Oreionul se transmite prin picături de salivă sau secreții bucale, nazale sau faringiene provenite de la o persoană infectată, produse în general atunci când aceasta tușește, strănută sau vorbește. 

 

Obiectele folosite de o persoană infectată, cum ar fi paharele și cănile, sau obiectele băgate în gură de copii, cum ar fi jucăriile, pot fi de asemenea contaminate, virusul transmițându-se la alte persoane dacă obiectele respective sunt folosite în comun. În plus, virusul se poate transmite atunci când o persoană bolnavă de oreion atinge obiecte sau suprafețe fără să se spele pe mâini, acestea fiind ulterior atinse de alte persoane care își duc apoi mâna la gură sau la nas.

 

Contagiozitatea

Transmiterea bolii are loc cel mai probabil înaintea inflamării glandelor salivare. Persoanele cu oreion sunt considerate cel mai contagioase cu 1-2 până la 5 zile înaintea umflării glandelor salivare. Centrul de Prevenire și Control al Bolilor recomandă izolarea pacienților cu oreion timp de 5 zile după inflamarea glandelor.